Mobilfritt igår eller?

Igår, den 1 juni, var det den mobilfria dagen. Innan jag ens visste om att den existerade hade jag hunnit använda mobilen som väckarklocka, tränare och radio. Och faktum är att dagens smarta telefoner egentligen minst av allt är just telefoner. Annat var det när temadagen lanserades.

Dagens  smarta telefoner är så mycket mer än en telefon

2002 var det främst ringsingalen eller pratandet i mobilen som initiativtagaren Staffan Mossenmark reagerade på som störande. Det märks på beskrivningen på Wikipedia av den mobilfria dagen där det bl.a. står att ”alla mobiltelefonägare uppmanas att stänga av sina telefoner för att låta tystnaden råda. Uppmaningen ska bidra till en ökad ljudmedvetenhet och aktsamhet om den gemensamma ljudmiljön och erbjuda en dag till ljudvila för såväl användare som ofrivilliga lyssnare.”

Idag är en mobil så mycket mer än bara en telefon och det vi reagerar på nuförtiden är att folk sitter och glor eller petar på sina telefoner istället för att interagera med sina medmänniskor, inte att de ringer eller att de pratar i dem. De smarta telefonerna fyller så många olika funktioner att en mobilfri dag känns otroligt svår att genomföra om det inte är en ledig dag. En ledig, mobilfri dag, helt ”incommunicado” är däremot inte alls dumt, lite då och då.

Den mobilfria dagen till ära (eller till trots) har jag noterat alla olika sätt jag använt mobilen eller hur den hjälpt mig under gårdagen samt vilka apparater eller tjänster den ersätter:
– Den väckte mig – väckarklocka
– Den hjälpte mig att träna  (7 min workout-appen) – hemmagymmet
– Den presenterade nyheterna för mig (SR Play-appen, P1) – radio
– Den informerade mig om vädret (YR-appen) – väderlekstjänsten
– Den hjälpte mig att inte glömma bort (jag lade in påminnelser för saker att göra under morgonen och kollade upp mötena under dagen i mobilens kalender) – kalender  och sekreterare (den påminner mig när det är dags att göra något).
– Jag ringde med den – telefon
– Den hjälpte mig att komma ihåg kompisars födelsedagar  (Facebook) –Kalender
– Den talade om för mig att kunder hade ställt frågor och jag kunde svara på dem  (Sociala medier; appar för Facebook, Twitter, Instagram, etc. ) – kundtjänstlösning
– Jag tog bilder med den – kamera
– Jag skickade bilden  (MMS) – posten
– Jag skickade meddelande (SMS) – posten
– Jag tog anteckningar i telefonen – anteckningsblock
– Den spelade musik för mig – walkman/iPod
– Den fick mig att springa fortare (RunKeeper-appen) – personlig tränare
– Den underhöll mig (SVT Play) – TV

Hur många olika sätt använder du din smarta telefon på? Skulle du kunna klara dig utan den en hel arbetsdag? /ylva.

Speak Your Mind

*