Släpp loss alla känslorna!

Nej! Det inte för att vi går mot vår som jag skriver så. Istället är det så att Facebook äntligen släppt en funktion som nu är tillgänglig i Sverige som innebär att ”tummen upp” får sällskap av ett antal andra känslor; kärlek, glädje, förvåning, sorg och ilska.

Facebook alla känslor

Det händer titt som tätt att jag ser ett inlägg på Facebook som är sorgligt, upprörande, osv där en tummen upp känns helt fel samtidigt som jag inte direkt vill skriva en kommentar. Då har jag antingen låtit bli att interagera med inlägget eller kommenterat med en emoticon. Nu har det alltså blivit lika lätt att visa sitt deltagande direkt genom att bara föra musen över like och hålla kvar (se ovan). Vad jag kan se funkar detta ännu så länge bara på desktop och inte på mobilen, men med tanke på hur många Facebookanvändare som främst använder mobile kommer det säker snart.  Nu funkar det även på mobile!

Här beskriver Geoff Teehan på Facebook Design hur processen gick till med att välja ut rätt emoticons genom textanalys samt analys av mest använda ikoner.

Vad tycker du? Är detta bra eller dåligt? /ylva.

 

2 smarta lösningar för att underlätta publicering på Instagram.

Instagram

Att enkelt kunna växla mellan Instagramkonton (t.ex. privat och professionellt) eller att kunna schemalägga inlägg är nu äntligen möjligt via en ny funktion på Instagram samt en smart app. 

Växla mellan Instagramkonton
Har du behövt logga ut och logga in på Instagram för att kunna växla mellan olika konton? Själv driver jag ett privat och två professionella konton och denna nya funktion underlättar mitt liv otroligt mycket. En annan positiv effekt är att det kommer notifications från alla konton. På så sätt är det ingen risk för att missa kommentarer på det ena kontot för att man är inloggad på det andra.

Såhär gör du;
Gå in på Instagramappen.
Gå in på din profil.
Tryck på kugghjulet lägst upp till höger.
Scrolla längst ner.
Välj ”Lägg till konto”.
Fyll i användarnamn och lösenord.
Sådär! Nu är det färdigt!

Flera Instagram konton

Längst ner till höger ser du vilket konto du agerar som. Längst upp i mitten står namnet på kontot som du agerar som. Klickar du på namnet får du en lista med alla konton du hanterar. På så sätt kan du nu enkelt växla mellan konton utan att behöva logga ut och logga in igen.
Tack för detta ovärderliga tips BetterBloggers via Kinna Jonsson.

Schemalägg publicering av bild på Instagram
Det händer titt som tätt att jag har en bild som jag vill publicera vid ett senare tillfälle men måste publicera direkt trots att jag vet att tiden inte är optimal för min målgrupp eftersom jag inte har tid senare. Då kommer denna app väl till pass; Latergram.me

Appen funkar både på mobila enheter och dator. Schemaläggningen fungerar såhär;
Steg 1
Öppna appen och välj ”Add”
Välj bild från fotogalleriet eller ta en ny bild
OBS! Än så länge funkar det det bara med kvadratiska bilder.
Välj en lämplig tid och schemalägg bilden.
Skriv in din text
Spara

Latergramme steg 1

Steg 2
Appen skickar sedan en påminnelse till telefonen.
Välj ”Open in Instagram”.
Välj OK (alternativt redigera)
Lägg till plats, tagga personer, lägg till andra nätverk eller publicera direkt.
OBS! Har du flera konton, se till att vara inloggad på rätt konto på Instagram.

Latergramme steg 2

Tack för tipset Kinna!

Hoppas att dessa två tips är till lika stor hjälp för er som för mig. Tveka inte att ställa frågor i kommentarsfältet nedan. /Ylva.

Sociala mediers roll i terrorattacken i Paris

Bleu Blanc Rouge

Det började som en vanlig fredagskväll och slutade i ett blodbad. Terrorattacken i Paris lämnade ingen oberörd. Ganska snabbt blev större delar av Facebook blå-vitt-rött. En enkel men effektfull gest för att visa solidaritet med fransmännen i denna deras svåra stund.

Eftersom jag själv bott i Paris, har jag många vänner där. Tidigt på lördags morgonen kunde jag se att några av dem hade använt en Facebookapplikation för att visa att de var oskadda: Safety Check for Paris Terrorist Attacks och Facebook var faktiskt det sättet som funkade bäst för att komma i kontakt med vännerna, genom både text och samtal via Messenger.

Inte långt efter att nyheten om händelserna i Paris hade börjat spridas över världen lanserade Facebook alltså ovan nämnda app. En otroligt hjälpsam lösning för att lugna oroliga familjemedlemmar och vänner genom att visa att deras nära och kära som bor i eller besökte Paris var i säkerhet.

Systemet användes för första gången tidigare i år när det var jordbävning i Nepal. Den riktar in sig på användare som Facebook vet befinner sig i det geografiska området och ber dem markera sig själva som oskadda.

Enligt BBC Technology sa Facebook: ”Communication is critical in these moments both for people there and for their friends and families anxious for news. People turn to Facebook to check on loved ones and get updates which is why we created Safety Check and why we have activated it today for people in Paris.”

Det är ett otroligt effektivt sätt att via Facebook informera många vänner på en och samma gång. I krissituationer liknande denna i Paris kollapsar ofta mobilnätverken under allt tryck de utsätts för då alla, drabbade och anhöriga försöker få tag på varandra per telefon samtidigt, något som denna applikation kan hjälpa till att avvärja.

Facebook Safety Check for Paris

Kritik har dock florerat både på Facebook och i andra kanaler kring det faktum att applikationen används selektivt. Dagen innan attacken i Paris skedde ett terrordåd i Beirut med 40 döda och över 100 skadade, men då kopplade inte Facebook på sin app. Det ska nu bli ändring på detta och Mark Zuckerberg citeras på NBC: ”Many people have rightly asked why we turned on Safety Check for Paris but not for bombings in Beirut and other places,” Zuckerberg wrote in a Facebook post on Saturday. ”Until yesterday, our policy was only to activate Safety Check for natural disasters. We just changed this and now plan to activate Safety Check for more human disasters going forward as well.”

På Twitter användes #hashtaggarna #portouverte och #StrandedinUS för att hjälpa utsatta till en säker plats både i Paris och USA (eftersom flygen var inställda). Ett fantastiskt initiativ och ett bevis på de sociala mediernas finaste sidor.

#porteouverte

Dessutom har vanliga muslimer nu börjat använda taggen #notinmyname för att ta avstånd från IS, Al Qaida och liknande organisationer som begår fruktansvärda brott i islams namn. De vill helt enkelt inte att dessa organisationer, vad de står för och deras handlingar ska få representera islam.

Ganska snabbt eftter attacken kunde man också se hur högerextrema och rasister försökte ta poäng på detta som har hänt genom att skylla terrorattacken på det öppna Europa och flyktingvågen från Syrien.

Det är inte bara privatpersoner som kan ha nytta av sociala kanaler i krissituationer, utan även företag och organisationer. Det är viktigt att vara förberedd med en väl genomtänkt plan och förberedda texter för olika typer av scenarier. Ju mer man som företag är förberedd, desto mindre är risken att agera fel. Åsa Romson twittrade bl.a. ut att attentaten försvårade för klimattoppmötet i Paris i december, och hon kritiserades för sin bristande takt i både sociala och traditionella medier.

Har du någonsin hamnat i en katastrofsituation och hade du i så fall hjälp av sociala kanaler? /ylva.

Dags att hitta Sveriges bästa matbloggare!

Folkets Val i Matbloggspriset

I år är det 10 år sedan Matbloggspriset delades ut för första gången. Mycket har hänt genom åren. Inte minst har antalet matbloggare ökat från ett 30-tal 2005 till c:a 5000. Bl.a. Har spännande, underkategorier dykt upp och växt sig starka; bak- och dessert-, dryckes-, vego- och matallergibloggar är bara några exempel. Dessutom har nya plattformar skapat nya kommunikationsmöjligheter; poddar, video, bilddelarnätverk, appar, m.m.

Vilka är dina favoriter bland Sveriges matbloggare? Fram till den 27/9 kan du nominera upp till 5 olika bloggar i kategorin Folkets val. Läs mer och nominera här!

VIVA har äran att även i år vara med och projektleda Matbloggspriset tillsammans med Fiduser och Stockholmsmässan Mitt Kök. /Ylva,

Mobilfritt igår eller?

Igår, den 1 juni, var det den mobilfria dagen. Innan jag ens visste om att den existerade hade jag hunnit använda mobilen som väckarklocka, tränare och radio. Och faktum är att dagens smarta telefoner egentligen minst av allt är just telefoner. Annat var det när temadagen lanserades.

Dagens  smarta telefoner är så mycket mer än en telefon

2002 var det främst ringsingalen eller pratandet i mobilen som initiativtagaren Staffan Mossenmark reagerade på som störande. Det märks på beskrivningen på Wikipedia av den mobilfria dagen där det bl.a. står att ”alla mobiltelefonägare uppmanas att stänga av sina telefoner för att låta tystnaden råda. Uppmaningen ska bidra till en ökad ljudmedvetenhet och aktsamhet om den gemensamma ljudmiljön och erbjuda en dag till ljudvila för såväl användare som ofrivilliga lyssnare.”

Idag är en mobil så mycket mer än bara en telefon och det vi reagerar på nuförtiden är att folk sitter och glor eller petar på sina telefoner istället för att interagera med sina medmänniskor, inte att de ringer eller att de pratar i dem. De smarta telefonerna fyller så många olika funktioner att en mobilfri dag känns otroligt svår att genomföra om det inte är en ledig dag. En ledig, mobilfri dag, helt ”incommunicado” är däremot inte alls dumt, lite då och då.

Den mobilfria dagen till ära (eller till trots) har jag noterat alla olika sätt jag använt mobilen eller hur den hjälpt mig under gårdagen samt vilka apparater eller tjänster den ersätter:
– Den väckte mig – väckarklocka
– Den hjälpte mig att träna  (7 min workout-appen) – hemmagymmet
– Den presenterade nyheterna för mig (SR Play-appen, P1) – radio
– Den informerade mig om vädret (YR-appen) – väderlekstjänsten
– Den hjälpte mig att inte glömma bort (jag lade in påminnelser för saker att göra under morgonen och kollade upp mötena under dagen i mobilens kalender) – kalender  och sekreterare (den påminner mig när det är dags att göra något).
– Jag ringde med den – telefon
– Den hjälpte mig att komma ihåg kompisars födelsedagar  (Facebook) –Kalender
– Den talade om för mig att kunder hade ställt frågor och jag kunde svara på dem  (Sociala medier; appar för Facebook, Twitter, Instagram, etc. ) – kundtjänstlösning
– Jag tog bilder med den – kamera
– Jag skickade bilden  (MMS) – posten
– Jag skickade meddelande (SMS) – posten
– Jag tog anteckningar i telefonen – anteckningsblock
– Den spelade musik för mig – walkman/iPod
– Den fick mig att springa fortare (RunKeeper-appen) – personlig tränare
– Den underhöll mig (SVT Play) – TV

Hur många olika sätt använder du din smarta telefon på? Skulle du kunna klara dig utan den en hel arbetsdag? /ylva.